PIENAS TAI:
1. Gyvenimas
2. Kultūra
3. Ekonomika
- 1-10 pieno ūkio savininkų sudaro 78%, kurie laiko 56% visų pieninių galvijų;
- 11-100 pieno ūkio savininkų sudaro 22%, kurie laiko 28% visų pieninių galvijų;
- >100 pieno ūkio savininkų sudaro 0,3%, kurie laiko 16% visų pieninių galvijų.
Kodėl neauga pieno kainos? Nes neauga pašarų kainos.
Efektyvumas – genetika ir sėkla.
Pieno gamyba pasaulyje:
- 100 l. pieno sukuria 1 darbo vietą;
- 1 mlrd žmonių „sukasi“ pieno grandinėje;
- 2050 m. maisto poreikis padidės 50%.
Pieno kainų tendencijos:
- 3 metus stabilios kainos 35 JAV$/100 kg; 31€/100 kg
- Pieno gamintojai JAV, ES, NZ, RF, Brazilija, Indija – dėmesys į pieno sudėtį.
- 2020 m. pieno gamyba didės 2,1%
- Ateities kainos 38-39 JAV$/100 kg(ES/NZ); 42 JAV$/100 kg (JAV)
- Tikimasis kainų svyravimas 35-38 JAV$/100 kg, išliekant paklausai 2020>2019
- Indija planuoja padidinti pieno gamyba 2020 metais
PRANCŪZIJOS PIENO ŪKIO PAVYZDYS:
- Didinamas produktyvių gyvulių skaičius, brokuojami neproduktyvūs gyvuliai
- Pašaro kokybė
- Mėšlas biodųjų gamybai, savalaikis įterpimas
- Geros žolių sėklos
KLIMATO KAITA
- Pienininkystės sektorius padidino šiltnamio dujų kiekį nuo 2005 iki 2015 18%, didėjant gyvulių skaičiui;
- Tačiau intensyvumas sumažėjo 11%;
- Be genetinio potencialo, gamybos efektyvumo šiltnamio dujų emisija būtų padidėjusi 38%
- Saulės elementai ūkiuose
- Vėjo malūnai
- Mėšlo panaudojimas
KLIMATO KAITA IR ĮTAKA PIENINIAMS GALVIJAMS
KARŠTIS – MATOMI POKYČIAI:
- Somatinių ląstelių sk. Padidėjimas piene
- Sumažėjęs pieno kiekis
- Gyvuliai daugiau stovi
- Mažasis pašaro ėdamumas
- Sumažėjęs atrajojimas
- Sustiprėjęs kvėpavimas
- Temperatūros padidėjimas tiesiojoje žarnoje
KARŠTIS – NEMATOMI POKYČIAI:
- Stresas
- Prasta vaisa
- Mažėja B+R piene
- Lėtėja vaisiaus augimas
- Embrionų mirtingumas
- Sumažėja krajo kiekis vidaus organuose
- Sutrinka hormonų pusiausvyra
ŠALTIS – MATOMI POKYČIAI:
- Mažėja įmitimas
- Krinta primilžis
- Didėja somatinių ląstelių skaičius
- Keičiasi gyvulio elgsena
- Mažėja atrajojimų sk.
- Mažėja ėdamumas
- Mažėja vandens suvartojimas
ŠALTIS – NEMATOMI POKYČIAI:
- Silpnėja vaisa
- Acidozės pavojus
- Silpnėja imunitetas
- Didėja energijos poreikis
- Silpnėja vaisa
OPTIMALI TEMPERATŪRA GYVULIUI:
- Nuo -5 iki +15oC
- Sausa
- Be skersvėjų
- Geros guoliavietės
- Pakankamai vietos
- Pakankamai
- ir geras priėjimas prie geriamo vandens
GENETIKA PIENO ŪKIOEKONOMIKAI:
- Didinti ūkių efektyvumą panaudojant geresnę genetiką;
- Seksuotos spermos panaudojimas;
- Genominių bulių paklausos didėjimas;
- Genominių tyrimų skaičius moteriškos lyties gyvuliams didėjimas.
IŠŠŪKIAI SU KURIAIS SUSIDURIA PIENO ŪKIAI:
- Klimato kaita, žalieji (gyvulininkystė – amorali);
- Pieno pakaitalai (migdolų pienas, ryžių pienas, sojų pienas);
- Pieno priešininkai (veganai);
- Laktozės netoleravimas;
- Pienininkystės ateitis;
- Rinkos;
- Pienininkystė – tai galimybės.
- Genetika – pieno ūkio efektyvumui didinti.
PIENO ŪKIŲ ATEITIS:
- Darbuotojų mažėja
- Didėja robotizacija
- Vartotojai renkasi pigesnius produktus
- Mažinti gamybos kaštus
- Aplinkosauga