PIENAS TAI:
1. Gyvenimas
2. Kultūra
3. Ekonomika

  • 1-10 pieno ūkio savininkų sudaro 78%, kurie laiko 56% visų pieninių galvijų;
  • 11-100 pieno ūkio savininkų sudaro 22%, kurie laiko 28% visų pieninių galvijų;
  • >100 pieno ūkio savininkų sudaro 0,3%, kurie laiko 16% visų pieninių galvijų.

Kodėl neauga pieno kainos? Nes neauga pašarų kainos.

Efektyvumas – genetika ir sėkla.

Pieno gamyba pasaulyje:

  • 100 l. pieno sukuria 1 darbo vietą;
  • 1 mlrd žmonių „sukasi“ pieno grandinėje;
  • 2050 m. maisto poreikis padidės 50%.

Pieno kainų tendencijos:

  • 3 metus stabilios kainos 35 JAV$/100 kg; 31€/100 kg
  • Pieno gamintojai JAV, ES, NZ, RF, Brazilija, Indija – dėmesys į pieno sudėtį.
  • 2020 m. pieno gamyba didės 2,1%
  • Ateities kainos 38-39 JAV$/100 kg(ES/NZ); 42 JAV$/100 kg (JAV)
  • Tikimasis kainų svyravimas 35-38 JAV$/100 kg, išliekant paklausai 2020>2019
  • Indija planuoja padidinti pieno gamyba 2020 metais

PRANCŪZIJOS PIENO ŪKIO PAVYZDYS:

  • Didinamas produktyvių gyvulių skaičius, brokuojami neproduktyvūs gyvuliai
  • Pašaro kokybė
  • Mėšlas biodųjų gamybai, savalaikis įterpimas
  • Geros žolių sėklos

KLIMATO KAITA

  • Pienininkystės sektorius padidino šiltnamio dujų kiekį nuo 2005 iki 2015 18%, didėjant gyvulių skaičiui;
  • Tačiau intensyvumas sumažėjo 11%;
  • Be genetinio potencialo, gamybos efektyvumo šiltnamio dujų emisija būtų padidėjusi 38%
  • Saulės elementai ūkiuose
  • Vėjo malūnai
  • Mėšlo panaudojimas

KLIMATO KAITA IR ĮTAKA PIENINIAMS GALVIJAMS

KARŠTIS – MATOMI POKYČIAI:

  • Somatinių ląstelių sk. Padidėjimas piene
  • Sumažėjęs pieno kiekis
  • Gyvuliai daugiau stovi
  • Mažasis pašaro ėdamumas
  • Sumažėjęs atrajojimas
  • Sustiprėjęs kvėpavimas
  • Temperatūros padidėjimas tiesiojoje žarnoje

KARŠTIS – NEMATOMI POKYČIAI:

  • Stresas
  • Prasta vaisa
  • Mažėja B+R piene
  • Lėtėja vaisiaus augimas
  • Embrionų mirtingumas
  • Sumažėja krajo kiekis vidaus organuose
  • Sutrinka hormonų pusiausvyra

ŠALTIS – MATOMI POKYČIAI:

  • Mažėja įmitimas
  • Krinta primilžis
  • Didėja somatinių ląstelių skaičius
  • Keičiasi gyvulio elgsena
  • Mažėja atrajojimų sk.
  • Mažėja ėdamumas
  • Mažėja vandens suvartojimas

ŠALTIS – NEMATOMI POKYČIAI:

  • Silpnėja vaisa
  • Acidozės pavojus
  • Silpnėja imunitetas
  • Didėja energijos poreikis
  • Silpnėja vaisa

OPTIMALI TEMPERATŪRA GYVULIUI:

  • Nuo -5 iki +15oC
  • Sausa
  • Be skersvėjų
  • Geros guoliavietės
  • Pakankamai vietos
  • Pakankamai
    • ir geras priėjimas prie geriamo vandens

GENETIKA PIENO ŪKIOEKONOMIKAI:

  • Didinti ūkių efektyvumą panaudojant geresnę genetiką;
  • Seksuotos spermos panaudojimas;
  • Genominių bulių paklausos didėjimas;
  • Genominių tyrimų skaičius moteriškos lyties gyvuliams didėjimas.

IŠŠŪKIAI SU KURIAIS SUSIDURIA PIENO ŪKIAI:

  • Klimato kaita, žalieji (gyvulininkystė – amorali);
  • Pieno pakaitalai (migdolų pienas, ryžių pienas, sojų pienas);
  • Pieno priešininkai (veganai);
  • Laktozės netoleravimas;
  • Pienininkystės ateitis;
  • Rinkos;
  • Pienininkystė – tai galimybės.
  • Genetika – pieno ūkio efektyvumui didinti.

PIENO ŪKIŲ ATEITIS:

  • Darbuotojų mažėja
  • Didėja robotizacija
  • Vartotojai renkasi pigesnius produktus
  • Mažinti gamybos kaštus
  • Aplinkosauga