KARVIŲ BROKAVIMO PRIEŽASTYS PROC. Infekcinės ligos 1 Senatvė 2,9 Mažas produktyvumas 3,7 Traumos 5,6 Nagų ligos 6,4 Lyties organų ligos 9,2 Nevaisingumas 12,4 Medžiagų apykaita 15,3 Tešmens ligos 17,7 Kitos, neaiškio ligos 25,7 Nagų problemas sukelia įvairios priežastys:...
Vidinės vertės svarbiausios ne tik žmonėms, bet ir gyvuliams. Tik tas, kuris bandą genetiškai gerai pažįsta, gali pilnai išnaudoti bandos potencialą ir pasiekti maksimalią veisimo pažangą. Naudodamiesi genominėmis veislinėmis vertėmis moteriškos lyties gyvuliams nuo šiol galite priimti tikslesnius sprendimus...
PIENAS TAI: 1. Gyvenimas 2. Kultūra 3. Ekonomika 1-10 pieno ūkio savininkų sudaro 78%, kurie laiko 56% visų pieninių galvijų; 11-100 pieno ūkio savininkų sudaro 22%, kurie laiko 28% visų pieninių galvijų; >100 pieno ūkio savininkų sudaro 0,3%, kurie...
Balandį RZM formulė bus pritaikyta geresniam apmokėjimui pagal riebalų ir baltymų santykį (žr. Milchrind 4/2018). Daug metų nekitę svertiniai koeficientai riebalų ir baltymų kiekiams RZM indekse holšteinų, žalųjų holšteinų, DN ir DSN veislėms keičiami iš 1:4 į 1:2. Dėl...
Mūsų pieninių karvių ūkinio naudojimo trukmei jau senokai yra veislinių verčių, intensyviai naudojamų selekcijoje. Tačiau jaunikliams skirta tik viena veislinė vertė — veršelių mirtingumas (atvesti negyvi ar per 48 valandas po atvedimo nugaišę veršeliai). Auginimo laikotarpis veislininkystėje iki šiol...
Veislinės vertės nustatymas nuolat tobulinamas atsižvelgiant į pasikeitusias sąlygas. Balandį be naujų sveikatingumo verčių įvedimo sulauksime dar dviejų naujovių. Pirmoji — genominis veislinių verčių nustatymas remsis kombinuota bulių ir karvių tyrimo imtimi. Apie priežastis ir pasekmes informuoja Friedrich Reinhardt...